Terttu Jurvakaisen taidenäyttelyssä

Värien hehkua

Olen aina pitänyt Terttu Jurvakaisen taiteesta. Hänen värikylläiset öljyväri-maalauksensa ovet puhutelleet minua vuodesta toiseen, ja useana kesänä olenkin vieraillut Tertun taidegalleeriassa Muhoksella, 35 km päässä Oulusta. Tämän taiteilijan tauluissa on abstraktisuutta ja esittävyyttä sekaisin. Mitä kauemmin niitä katsoo, sitä enemmän niistä löytyy eri ulottuvuuksia ja hahmoja. Jokainen näkee ne omalla tavallaan. Taulut syttyvät elämään. Tauluissa on sielu. 

Terttu Jurvakaisen omien taulujen lisäksi tiloissa on mm. grafiikkaa, veistoksia ja lasitöitä vierailevilta taiteilijoilta. Tilat ovat avarat ja luonnonvaloa tulvii sisään suurista ikkunoista, joita tuntuu olevan kaikkialla. Oman lisänsä rauhaisaan tunnelmaan tuo glassinen musiikki ja veden solina. Onpa tilassa flyygelikin. Taiteen katselun lomassa voi juoda kupin kahvia ja nauttia kakkupalan. Nämä kuuluvat pääsylipun hintaan. 

Entiten minua puhuttelee teos nimeltä Aavistus keväästä. Se tumman sininen taulu, josta tulee välittömästi mieleen Lapin kaamos. Aika jolloin aurinko pysyy taivaanrannan alapuolella ja päivän kirkkaimpanakin hetkenä vain kajastus valosta hieman vaalentaa tummaa sineä. Yön taivaalla loistavat vihreät revontulet. Keväästä voi vain haaveilla. Mutta odotus palkitaan, onnellinen on tuo päivä kun aurinko ensimmäisen kerran näyttäytyy jälleen. Muistan tuon taianomaisen hetken Inarista viime talvelta, kuinka kaunis hehkuvan oranssi aurinko olikaan. 

Taide elämys Terttu Jurvakaisen galleriassa on ehdottomasti kokemuksen arvoinen. Talossa ja sen puutarhassa henkii japanilaistyyppinen minimalistisuus ja rauha. Kokonaisyydessaan paikka hellii kaikkia aisteja. Ja itse taiteilijan tapaaminen on myös mielenkiintoista: mustiin pukeutunut, tumma, hoikka nainen pujahtaa käymään senän takana kotonaan, kunnes tulee taas myömään lippuja ja kahvionsa antimia. Taulujaan taiteilija ei halua selittää, niin, jokainenhan näkee ne omalla tavallaan. Talveksi Terttu Jurvakainen vetäytyy yksinäisyyteensä, maalaamaan ja haaveilemaan seuraavan kesän näyttelystä. Monitoiminainen.

Tämän kesän Terttu Jurvakaisen näyttelyssä voi käydä vielä ke-su, klo 12-17, 25.8 asti. Suosittelen.

Mikä taidekokemus on puhutellut sinua tänä kesänä? 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lapin taikaa ja Luonnon voimaa taidenäyttely

Pilkillä

Talvipäivä Koitelissa