Saamelaisten Pyhä paikka

Matka Ukonsaarelle


Matka Inarinjärven Ukonsaarelle oli ehdottomasti kokemuksen arvoinen. Saari on inarinsaamelaisille pyhä paikka, seita, jossa on aikoinaan palvottu miespuolista Jumalaa Ukkoa, Äijihiä. Mantereen puolella on puolestaan ollut Akku, naispuolinen Jumala. Vain miehet ovat päässeet tuolle Ukonsaarelle, naiset Akku-saarelle. Ukonsaari on 30 metriä korkea, sen huipulle pääsee nykyisin portaita pitkin. 


Saaren päälle kiivetessä mielikuvitus laukkaa entiseen aikaan. Voin vain kuvitella miten jännittävää on ollut venematka Ukonsaarelle suuren Inarinjärven poikki, 11 kilometrin päähän mantereesta. Kuinka sää on voinut muuttua hetkessä. Ja miten jännitävää on ollut astua saarelle, mennä sen onkaloihin, joissa uhrimenoja on pidetty. Jumalaa on lepytetty eri keinoin: eläinten luilla, sarvilla, kalapäillä jne. Poromiehet, peuranpyytäjät ja kalastajat ovat kukin tuoneet omat uhrilahjansa. Uhrilahjoja on löytynyt saaren luolista, vanhimmat niistä on arvioitu olevan jopa 1300-luvulta saakka. Ukon palvontaa saamelaiset ovat harjoittaneet saarella 1800-luvun loppuun saakka. 


Kallioiden päällä tuulee. Tunnen itseni pieneksi. Tunnen olevani lähellä taivasta, ehkä samaa Jumalaa jota saamelaiset ovat palvoneet. Heidän Jumalansa ei ole ollut kristinuskon Jumala, vaan henget, joita on ollut kaikkialla, kivissä, puissa, eläimissä, luonnon hengissä. Näkymätön ja näkyvä ovat olleet yhtä tärkeässä osassa arkea. Olen sanaton. 


Ukonsaari on todellakin pyhä paikka. Siellä käynti saa miettimään muinaisten saamelaisten voimakasta luontoyhteyttä. Kuinka luontoa on rakastettu, pelätty, se on antanut, ottanut, ollut koko elämä. Jumala. Miten luonto on ollut osa ihmistä ja ihminen osa luontoa. Luontoa on siis luonnostaan suojeltu. Tuossa olisi opittavaa. 


Matka Ukonsaarelta mantereelle Inarin kylälle taittuu mukavasti ja turvallisesti risteilyaluksella, toisin on ollut ennen. Saamelaisten museo ja luontokeskus Siida sijaitsee aivan sataman vieressä. Siellä käynti onkin toinen juttu ja avaa varmasti lisää saamelaista kulttuuria. Tutkimusmatkani on alkanut.

Ukonsaarella koin pyhyyttä, luontoyhteyttä, mitä nämä asiat sinulle merkitsevät? Seuraavan blogini teen taas parin viikon päästä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lapin taikaa ja Luonnon voimaa taidenäyttely

Maalaamassa

Lappi, sääsket ja makkaranpaisto